Nobelova cena pro paní Djemelovou?

Text dopisu zaslaného TV Nova k vystoupení paní Djemalové v pořadu Snídaně s Novou dne 25. března 2011.

Milá Snídaně s Novou,

vstávám s tebou prakticky od začátků tvého vysílání. Pomáháš mi probudit se, zprávami mi umožňuješ spojení se světem a často mne inspiruješ tématy, předkládanými zajímavými hosty. Samozřejmě že velmi často nerozumím problematice, o které hosté hovoří, ale předpokládám, že hosté vědí, o čem mluví, a že mne jejich informace obohatí.

O to větší šok jsem utrpěla, nemýlím-li se 25. 3. 2011, kdy vystupovala paní Djemelová. Sledovala jsem ji už minulý měsíc, a rozhodně se nevyznamenala, ale to, co předvedla ve čtvrtečním vysílání, nemělo obdoby. Dokonce i Tomáš Krejčíř velmi rozumně předkládal protiargumenty, na které paní Djemelová nedokázala odpovědět.

První informace, že suché květiny nepatří do bytu je informací spornou. Je to sice mrtvá květina, ale Tomáš Krejčíř se správně otázal, jaký rozdíl je mezi mrtvou květinou a mrtvým dřevem stolu.

Odpověď je: „Samozřejmě žádný. U stolu je situace jednodušší, protože stůl má jasně definovanou funkci. Pokud suchá kytice má funkci stejně definovanou, jako stůl, je stejně prospěšná. Funkcí suché květiny může být vzpomínka (svatební kytice), příjemný pocit (krásná vazba)… Určitě bychom neměli nechávat suchou kytici, kterou sem kdysi odložila babička a my jsme ji jen nechali.“ To, že bychom měli vyhodit řezané květy po třech dnech opět okomentoval Tomáš Krejčíř a reakce paní Djemelové zjevně naznačila, že ona sama neví, co mluví.

Z minulého měsíce zopakovaná informace, že změny v prostoru se projeví 10 – 40 dní po změně je naprostý nesmysl. My si můžeme velmi dobře představit tuto situaci u nás. Těšit se na milovaného partnera začneme ne na letišti, ve chvíli, kdy ho po dlouhé době sevřeme do náruče, ale ve chvíli, kdy nám zavolá, že přiletí. Stejně jako tesknit začneme ve chvíli, kdy se dozvíme o smrti přítele, ne až na pohřbu. Pro Univerzum je základní informací o změně pouhá konečná představa. V této chvíli začne Univerzum s touto představou pracovat. Začne mu být nepříjemné, že to, co je již hotové v konečné představě není realizováno fakticky a začne pomáhat se skutečnou realizací (pošle materiál, řemeslníky, peníze). Proto na Západě vynakládají obrovské peníze Mistrům FEN SHUI, že daleko větší obnos potom ušetří na realizaci díla.

Korunu celému vysílání ovšem paní Djemelová dala výrokem, že peníze náležejí k prvku Dřevo. Možná, že mi něco během mé čtyřicetileté práce v tomto oboru uniklo, ovšem pak nepatří vystoupení paní Djemelové do Snídaně, ale do Rad ptáka loskutáka. Hlavním projevem dřeva je klíčení a kvantitativní nabývání hmoty, jak si z celoživotní zkušenosti se dřevem dokážeme hravě představit. My všichni určitě s nadšení poběžíme za paní Djemelovou, aby nám prozradila, jak peníze nejlépe sázet, aby nám co nejdříve vyrašily a přinesly ovoce. Předpokládám, že pak ji nemine ani Nobelova cena. Pro normální smrtelníky ovšem zcela neromanticky příslušejí peníze k prvku Kov, který představuje schraňování, ale i boj.

Souvislost peněz s květinami, které mají tlusté a kulaté listy je následující: Tvarem Kovu je kruh, takže přírůstky kulatých lístků evokují v Univerzu pocit, že je nutné zvyšovat počet kulatých peněz v peněžence, stejně jako přibývají listy na květině. Další důležitý úkol tlustice – tlusté listy zvládnou dlouhou dobu přežít bez vody a další výživy, takže posíláme vzkaz naší finanční situaci, že má být zdravá a spokojená i ve chvílích, kdy zrovna není optimálně zásobovaná. Tlustice, stejně jako naše peněženka pak toto období bez problémů zvládnou.

Obecně lze zhodnotit, že ani jediná odpověď paní Djemelové se nechytala podstaty FENG SHUI, dokonce ani toho, které je prezentováno v běžně dostupných knihách.

Velmi se přimlouvám za to, aby do pořadů televize byli zváni lidé, kteří o dané oblasti opravdu něco vědí. Nám, kteří sedíme před obrazovkou, rozšiřují obzory, občas nás mohou zaujmout natolik, že se vydáme za dalšími informacemi – a o tom vysílání typu Snídaně s Novou určitě je. Je mi líto, že televize možná čerpala informace o paní Djemelové z faktu, že přednášela na Pražském kongresu tradiční čínské medicíny. Její příspěvek jsem neslyšela, odpovídal-li ovšem jejímu televiznímu projevu, pak se za to jako členka představenstva Československé sinobiologické společnosti hluboce stydím a tento dopis samozřejmě posílám i MUDr. Lídě Bendové, ženě, která stojí za rozvojem tradiční čínské medicíny a východních učení u nás.

Pokud vás bude zajímat, z jakého titulu se odvážím takto napadnout výroky paní Djemelové – s východním učením jsem se setkala v roce 1968 a od té doby se pohybuji v různých jeho oblastech. Jsem praktikem HAM YU, tajného čínského učení, které se předává pouze z Mistra na žáka. HAM YU obsahuje všechna odvětví našeho bytí – čínskou medicínu, FENG SHUI, problematiku vztahů… Jsem autorkou dvou dílů o HAM YU – Cesty bílého jeřába, v září vyjde třetí díl o první polovině FENG SHUI – o čase (FENG = ČAS). Každým rokem vydávám knihu energií dní (pro letošek je to Rok Kovového zajíce), kde jsou uvedeny základní podklady pro aktuální výpočty FENG SHUI. Jsem spoluautorkou dvou knih o rakovině.

V Hongkongu bych měla razítko Mistra FENG SHUI k povolování staveb. Zkouška Mistra FENG SHUI se dělá z konkrétních energetických výpočtů zamýšleného domu, vztahu zamýšlené stavby a uvažované funkce (ne vždy odpovídá energie stavby zamýšlené funkci a výsledkem pak je krach rodiny nebo firmy a opuštění domu – to je z pohledu města nežádoucí), vztahů zamýšlené stavby a jeho okolí, proměny energie stavby v čase. Pokud toto všechno „praktik FENG SHUI“ nezvládne, nemá právo titul praktik FENG SHUI používat.

Nemám kontakt na paní Djemelovou, nemohu jí proto poslat tento dopis. Velmi bych uvítala, kdybyste to mohli udělat za mne, ráda s ní vstoupím do věcné diskuze. Pokud budete chtít, pošlete mi všechny dotazy, které jste paní Djemelové položili, zodpovím vám je a uvedu prameny, kde si mé odpovědi můžete ověřit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *