2007 – rok Ohnivého vepře

17. února 2007 ve 23 hodin nám čínský kalendář, sledující den po dni ubíhání času již 4705 let představí rok Ohnivého Vepře. Je považován za jeden ze „šťastných“ roků. Rok 2006, rok Ohnivého psa jsme charakterizovali krátkým sloganem: „Žij a nebo zemři.“. Přinutil nás opravdu žít, prožívat život naplno se všemi radostmi i strastmi, ak jak přicházejí a pokud jsme to neustáli, pocítili jsme to dost zásadně. V prognóze pro rok Ohnivého psa jsme také hovořili o obrovské síle začít. Protože rok nastávající, rok Ohnivého vepře otevírá cesty.

Čeká nás rok hodně podobný roku 2006. Excentrický, dynamický, svéhlavý, kulantně řečeno – prostě svůj.Bude to rok, který od nás stejně jako loni bude vyžadovat jediné. Žít naplno, otevřeně, vložit do života všechno, včetně sebe – a pak máme obrovskou šanci dokázat všechno na světě, třeba i pohnout zeměkoulí.

Proč vlastně hovoříme o Vepři, když můžeme použít název rok 4705? Říše středu, jak Čína samu sebe nazývala si bezesporu potrpěla na jednoduchost a také obraznost. Viditelný i neviditelný vesmír shrnula do terminologie jinu a jangu. Aby se dostalo i na jemnější nuance, rozdělila ho do 10 Nebeských kmenů a 12 pozemských větví. Stejně dopadl i čas. Každá časová jednotka, lhostejno zda rok či hodina, byla charakterizována pomocí „kmenů“ a „větví“. Jejich vlastnosti známe, můžeme proto vypočítat kombinace, které nám přinášejí a díky těmto výpočtům se připravit na dobu, která nám přinese nepříliš příznivé úkazy. To bylo nesmírně důležité hlavně v dobách, kdy se například lékaři k císaři prakticky nedostali a do komnat císařova harému nesměli vůbec. Propočty času, osobních energií císařské rodiny a prostoru tak často byly jedinou možností přípravy prevence chorob a nepříznivých situací.

A totéž můžeme udělat my. Víme, že Vepř je vládce, který nesnáší ufňukánky, klidně je bezohledně zadupe do země. Pokud ale vidí opravdovou snahu, pak je jediným vládcem zvěrokruhu, který je ochoten pomoci až k sebezničení. Originálním prvkem Vepře je voda, proto rád nechává někdy věci plynout. Poddáme-li se přirozenému proudu, malý pramínek počínajícího potůčku nám pomalu ale jistě umožní cestu k dalekému oceánu. Není příliš rozumné se příliš zpěčovat nebo dokonce zastavit se. V minulých letech jsme se mnohokrát přesvědčili, jak vypadá povodeň na malých potůčcích a co jiného můžeme vyvolat zatarasením jeho slaboučkého proudu. Cestě nezabráníte, ale místo pomalé plavby romantickými meandry vás bude čekat hukot dravých peřejí a zčeřené vodopády. Při pomalejší cestě navíc budeme mít přece jen trochu času průběžně domýšlet, co nám před tím jaksi uniklo, oheň a žár roku Vepře důkladnému plánování a reálným propočtům příliš nepřejí.

Nebojme se užívat si, Vepř si dokáže vychutnat život do poslední kapičky. Vepř ale občas ztrácí míru, dokonce ho spojujeme s alkoholizmem a rozvášněný oheň se žárem závislost ještě podpoří. S Vepřem bývají spojovány i prostopášnost, zhýralost a požitkářství. Tyto propady jsou však důsledkem řady psychických zátěží. Vyhýbání se problémům, váhavost, strnulost až nehybnost – to jsou tendence vlastní vykolejenému Vepři. S prvkem „voda“ je spojen strach a ten může Vepře (jehož originálním prvkem je voda) ochromit. Jeho problémy často vychází z ne vždy dobře definovaného pocitu ohrožení – a pak přichází potíže, které, jak dobře víme, mají zajímavou schopnost se řetězit. Jedním z možných úniků z neblahé situace je komunikace. Včas a otevřeně. Pro příští rok mějme na paměti – nepomine NIC, a když ano, jen zdánlivě. Po čase zjistíme, že NIC jen spalo a nyní tryská ven silou žhavé lávy. A zpravidla v nejnevhodnější okamžik. Při síle Vepře to může být trochu destruktivní. Operuje totiž sloní pamětí a mezi jeho nepříliš dobré vlastnosti patří střádání křivd skutečných i domnělých.

Každopádně rok požitkářského Vepře nebude přát žádným dietám a asketickým nápadům. Pokud budeme tlačit na pilu, může se nám velmi dobře stát, že jojo efekt zdaleka předčí naši původní obavu nebo začneme mít opravdu vážné problémy zdravotní či ve vztazích. To neznamená, že nemůžeme hubnout. Naopak, oheň a žár dokáží spalovat tuky přímo ukázkově, ale musíme dietu žít, ne držet. Ve chvíli, kdy se rozhodneme ke změně životosprávy, začne proces, končící obdivnými i závistivými pohledy našeho okolí. Určitě ale nebude od věci myslet na ukájení rozkošnických choutek Vepře. Odměnou nám za to bude citlivost a opravdovost spokojeného Vepře.

Hovořili jsme o Vepři, jehož podstatou je voda. Ale Vepř je pouze větví, která je pro rok 2007 naroubována na kmen ohnivý. A jako každý roub musí – ať se mu to líbí nebo ne – vzít v potaz vlastnosti původního kmene. Kmen roub určitě ovlivní, často změní jeho vlastnosti téměř k nepoznání. Nejinak je tomu i s Vepřem. Chlad a plynulý tok vody nahradí neočekávaně vyšlehávající plameny sálajícího ohně. A aby toho nebylo málo, hmotě bude vládnout žár.

Roky 2006 a 2007 jsou v každém směru výjimečné, to nám dokazuje i obzvláště teplé počasí července, podzimu nebo netradiční zimy loňského roku, roku Ohnivého psa. Ohnivá síla, která se propojením Ohně a Žáru vytvoří, je silou opravdu mimořádnou. Silou, která dokáže oživit mrtvého, stejně tak jako silou, která hravě sežehne nepřipraveného. Oheň projasňuje zrak, ve všech oblastech našeho života získáváme pohled jiný, než minulá léta. Temné kouty našich duší, stejně jako doposud nezřetelná místa našich životů nám mohou pouhým zábleskem reflektorů připravit nejedno překvapení – a ne vždy budou ta překvapení milá a příjemná. Pokud je ale dokážeme přijmout, představí nám zajímavé možnosti. Oheň je však v případě vodního Vepře prvkem protikladným, což může mít za následek občasné zmatení a nejistotu. Opět je třeba apelovat na komunikaci, konstruktivní debatu. Mluvte, ptejte se, naslouchejte. Kdo má dobré přátele a umí jim naslouchat, bude ve velké výhodě.

Počasí

Předpovídat počasí v tak extrémním roce, jakým bude rok Ohnivého vepře je podobné, jako předpovídat počet blech naší veverky v první dubnové dekádě. Tabulky, se kterými pracujeme sice nelžou, ale do interpretace vstupuje tolik různých vlivů, že z nich počasí samo musí trpět trvalou migrénou. Tak aspoň řádově přečteme, čím nám pět tisíc let staré tabulky hrozí.

Únor si měl splést naši zemi s mrazákem a pokusit se nás uchovat k naší velké nelibosti čerstvé dlouho po jeho skončení. Zatím ovšem ohnivý kmen roku nedal chladu tabulek příliš šanci. To může hodně znamenat pro předpověď roku, může nastat opak očekávané předpovědi.

Slovo „jaro“ prakticky vymizelo z našeho slovníku. Březen by se rozhodně za jarní měsíc označit neměl, i když i v tomto měsíci by nám mohl kmen „Oheň“ ukázat svou sílu. O dubnu lze říci jen to, že bude nestálý a jarně větrný. Květen pravděpodobně potvrdí údaje tabulek a pořádně zatopí, takže z kožichů skočíme snad až do plavek. Červen a červenec budou podle tabulek soutěžit o nejteplejší dny, ovšem tady se můžeme dočkat zrady největší. Ochranou Univerza proti horku je chlad, takže místo koupání a slunění bychom se mohli dočkat teplot značně podprůměrných. Po 10. červenci očekáváme tak strašlivou kumulaci tepla, že bychom neměli ze sklepa vůbec vystrčit nos. Ne, že by bylo horko, ochrany Univerza teplotu sníží na 19 – 23 stupňů, většinou asi o deset stupňů oproti teplotě v předchozí dny. Ale nebezpečí útoku energie tepla bude stejné, podobně jako je zrádné sluníčko na počátku léta.

Hrozí celkové kolapsy, cévní mozkové příhody, trombózy i u velmi mladých lidí z dehydratace, úrazy hlavy a míchy. V žádném případě bychom neměli v tyto dny podstupovat zásadní operace. Největší nebezpečí hrozí hlavně starším lidem, ti by si toto datum měli červeně zakroužkovat a opravdu si dát pozor. Nicméně i mladým neuškodí, když pár dní zapomenou na existenci tvrdého alkoholu hlavně přes poledne a večer mezi 18 – 23. hodinou a smažený řízek vymění za zeleninový salát. Samozřejmostí je určitě důsledné dodržení pitného režimu, koupele, žádná přehnaná aktivita. Dovolená u moře přinese méně problémů, než náročný výšlap do hor či únavná návštěva památek. Srpen se tentokrát tváří, že kožich vybalovat nebudeme muset, ale o větrovce bych trochu pochybovala. Sekundovat mu bude bohužel září, neměli bychom se těšit tak úžasnému podzimu, jaký nám přinesl rok 2006.

Pár teplých dní kolem 10. září nás jen navnadí, ale ty větrovky nám už budou souzeny až do jara, tedy jestli nějaké přijde. V listopadu na přelomu obou dekád se ještě trochu oteplí, ale výrazný zlom počasí nás čeká jako již mnoho let až na vánoční svátky. Po studeném adventu se teplota vyšplhá docela vysoko, dlouho to ale nevydrží, na Silvestra nám už koktailové šaty určitě stačit nebudou. Ať si myslíme cokoli, rok Ohnivého vepře nám určitě ukáže svou sílu i ve změnách tabulek dlouhodobého sledování počasí.

Vztahy a politika

Oheň a žár jsou spojeny s vnímáním okolí, se společností. Budeme proto vnímat vztahy kolem nás velmi citlivě. Naši citlivost ještě zvýší Letící hvězda (známe ji z povídání FENG SHUI), která vlétá do letošního roku na plný plyn právě do oblasti vztahů. Díky tomu budeme ještě víc než loňský rok vnímat vztahy velmi ostře, obecně budeme reagovat opravdu citlivě – až alergicky, zásadní roli bude hrát i sex. Tím, že všechno vidíme ostřeji, často nám může připadat, že naše okolí nepoznáváme, že se chová úplně jinak, než jindy. Občas je milosrdnější pohled trochu rozmazaný. Kdysi jsme se velmi podivili naší přítelkyni, která dostala nabídku na operaci očí laserem. Dodnes si pamatuji její vyděšený výraz a okamžitou reakci: „Jen to ne, co kdybych pak opravdu viděla!“. Dnes jsme v její kůži my všichni, až na to, že se nás nikdo neptá, zdali chceme přesné a jasné informace, nebo zda pro nás budou přijatelnější jen náznaky.

Navíc oheň a žár přinášejí radost a štěstí, ale také zbrklost, lehkomyslnost, nezodpovědnost, lpění, úzkostlivost a přecitlivělost takového formátu, že ji můžeme hravě přirovnat k přecitlivělosti pubertální. To opravdu není koktejl správně namíchaný pro dnešní společnost, která potřebuje toleranci, pochopení, kompromisy.

Jednoduché nebudou vztahy v rodině, či na pracovišti, tedy na místech, kde se lidé znají, kde mohou mít pocit, že k sobě patří. O to horší je situace na úřadech a v politice. Už letos jsme se občas setkali s reakcemi, které bychom očekávali od uhrovitého pubertálního mladíka, ne od politika v perfektně ušitém obleku. Letošní rok bude nekompromisnější. Bude postrádat loajalitu Psa, podobná extempore už budeme vnímat v celé jejich nahotě. Vítězem všech potyček bude ten, kdo bude schopen reagovat rychlostí blesku, nicméně přijme realitu, dokáže ponechat vývoji volný průběh, nestavět se na zadní. K ohni patří přirozená autorita. Halasit: „To je ale moje právo,“ bude neúčinné doma stejně jako v záři televizních reflektorů. Vepř nekřičí, vepř jedná. I když mu to někdy dlouho trvá. Prubířským kamenem našeho ovládání se podobně jako loni stanou měsíce červen a červenec. Tendence k pubertálnímu chování bude tak silná, že se nám vyplatí nebrat vážně sebe, ani okolí.

A abychom to neměli až tak jednotvárné, energie Letící hvězdy nám přináší silný sklon k mimopartnerským stykům na pracovišti, se kterými budou vázány dost zásadní problémy. Říkali jsme si už, že oheň a žár umocňuje sex, a to sex nevázaný, sex bez odpovědnosti. Dáme-li mu prostor, další už nepotřebuje komentář.

Společenské dění zato bude na vrcholu. Večírky, rauty, párty či jednoduše jakákoli setkání si opravdu užijeme, závist a klevetění Vepř rozhodně podporovat nebude. Velkou roli sehraje srdečnost a přímočarost Vepře.Vyvarujme se hlavně halasného předvádění našich zásluh.Všímejme si vztahů kolem nás, budeme-li si je pěstovat, stanou se pro nás díky bezelstnosti Vepře nedocenitelným přínosem.

Zdravé vztahy jsou pozitivním dynamickým prvkem u každého z nás, ale pro Vepře je to přímo živoucí voda. Pro rok Vepře však platí obdobné jako pro rok Hada – odchází a končí vše, co není životaschopné, co se přežilo. Jenže v roce Vepře to může víc bolet. Oheň sehraje ve vztazích pozitivní roli, aktivuje chladnou Vodu Vepře. Tím se ale také mohou stojaté a zastydlé vztahy rozhýbat, takže přežijí jen ty, které jsou pevné a rozvinuté všemi směry. Neboť tento rok rozhodně není individualistický. Také děti, které se narodí, mají šanci být ukázkou spojení šarmantnosti a přímosti, vlastností, které jen málokdy jdou ruku v ruce.

Nezapomeňme ale, že naše vztahy nekončí u lidí. Naše okolí se skládá z přírody živé i neživé, z času i prostoru!

Vztahům nebude letos prospívat přílišné rozvolnění, velké nebezpečí čeká na odloučené páry. Předci a potomci by se měli vyvarovat konfliktů kvůli známým a přátelům. Přes jisté uvolnění je ale dobré pokračovat v trendu roku 2006. Je jen na nás, koho zahrneme do „rodiny“, ale určitě dbejme na společné zážitky, tvořme věci pospolu, akcentujme společné výlety, dovolenou, hry i odpočinek. Co nás může ohrozit jsou různé ohnivé hloupé nápady a nerozumné požadavky rodinných příslušníků. A také přebujelý sentiment na hranici citového vydírání, kterému se laskavý Vepř jen těžko brání. Také rodinné firmy budou vystaveny tlaku na vyhazování peněz pro bláznivé projekty – zde naivita a důvěřivost Vepře sehraje zásadní roli. Problémy se však rozhodně lépe řeší v rodinném zázemí s kultivovanými vazbami.

Pozor si ale musíme dát i opačně. V roce Vepře se nevyplatí bezvýhradně upřednostňovat rodinné příslušníky.

Věda

Plameny ohně přinesou záplavu světla i do vědy. Zatímco Rok Ohnivého psa jsme nazvali rčením sira Arthura Flemminga: „Štěstí přeje připraveným“, rok Ohnivého vepře otevírá cestu všem, vůbec nelpí na jakékoli přípravě. Plameny osvětlí dálavy, o nichž dnes nemáme ani potuchy, rok by se mohl stát rokem přelomů v mnoha vědních oborech, řada výzkumných prací skončí nečekanými výsledky. Dominantními prvky roku jsou oheň a voda, spojením těchto prvků vniká život. Zajímavé výsledky by tak mohlo přinést veškeré bádání v této oblasti, hlavně v genetice.

Velmi zajímavé by mohly být pokroky v komunikaci, ať už máme na mysli cestování, přenosy či dorozumívání. Mimořádně zajímavé situace budou prožívat finančníci – jejich svět se občas ocitne na horské dráze a ne všem se podaří vyváznout se zdravou kůží. Rozhodně by své transakce měli stejně jako loni dobře zabezpečit v červnu a červenci, v tyto měsíce jim mohou finance přímo plynout pod rukama.

Umění

V umění, stejně jako v ostatních oblastech, zaplane světlo v temných koutech. Oheň je mládí, radost, pohyb a Vepř představuje přirozenost, propojením těchto atributů získáme nadčasovost. Mohli bychom se tak v roce Vepře dočkat děl, před kterými budou sklánět hlavu i naši potomci.

Povolání

Emoce budou občas připomínat spíš než dospělé jednání hru „Člověče, nezlob se.“ Otázka „kdo z koho“ se může vloudit do vztahů na pracovišti, do politiky i do armády. Mimořádně tíživou situaci lze očekávat na úřadech všeobecně. Všichni, my – veřejnost i úředníci budeme velmi napjati, budeme mít pocit, že všechno spěchá, budeme nervózní a nedočkaví. Jak se budeme chovat při vyřizování dokladů a povolení si tedy můžeme docela dobře představit.

Hodně exponováni budou lékaři a veterináři. Velmi pravděpodobně budou postaveni před problémy, se kterými se příliš často nesetkávají. Už minulý rok jsme bili na poplach kvůli infekcím. Naštěstí se nepotvrdily naše katastrofické představy, týkající se ptačí chřipky. Epidemie se týkaly jen malých lokalit a ne tak tragických chorob. Příušnice na Moravě, či listerióza a další infekční nemoci – i když jejich nárůst a neobvyklost překvapily, Univerzum k nám bylo tentokrát milosrdné. Určitě ale nesmíme složit ruce do klína. Letos nás čeká totéž, nárůst infekcí – i velmi netradičních a dost možná i velmi nebezpečných. Čínsky se „infekce“ překládají jako „horké jedy“ a podívejte se právě na počasí. Myslím, že o horku nikdo nepochybuje.

Jak jsme si uváděli už ve Vztazích, kariéru může ohrozit nadměrné užívání si v práci, podpoří ji naopak tvořivý přístup. Pokud se ale zvládneme, může naše kariéra nastartovat úžasným tempem. Opřít se můžeme o tradice našich předků. . Ale to neznamená slepě je napodobovat. Myslete na to, čeho chcete dosáhnout a nebojte se odsunout tradiční metodu, klidně porušte styl „to se tak obyčejně dělá“. Finanční požitky by neměly být prioritou. Rok Vepře velmi dobře odliší poctivou práci na kariéře od kariérismu, práci užitečnou od práce pro plné korýtko. Bude vyzdvižena chytrost a zatracena vychytralost. Hvězdy nás nabádají, radí, ale i jasně varují. Podvody, podtrhy a záludnosti Vepř odhalí. Ne hned, ale o to razantněji. Rozkol pak bude drsný a odplata nemilosrdná. Vepř nezapomíná. Jeho voda najde zrádnou skulinu a dřív nebo později protrhne sebepevněji stavěnou hráz.

Jako chybu pak možná budeme pociťovat takové pracovní zaneprázdnění, že nám nezbude žádný čas na naše mimopracovní aktivity. Bohužel nám ale také může zastínit věci, na které bychom opravdu myslet měli.

Katastrofy a nepříjemnosti

Problematická budou i nebezpečí, která na nás budou v příštím roce číhat. Už v letošním roce nám oheň ukázal, co umí a v příštím roce se své výsady panovat jen tak nevzdá. Naopak se ještě mohou zvětšit ztráty na životech. Jak už jsme se zmiňovali, oheň a voda jsou atributy života, bohužel to může platit i v té horší variantě. Hlavně v červnu a červenci a potom na přelomu roku 2007/2008 může dojít k masovým ztrátám na životech. Nesmírně důležitá a citlivá budou mezinárodní jednání. V tak eskalovaných energiích může vést pocit zastavení, zaražení či zavržení k obraně pomocí jakýmikoli prostředky.

Nás se mohou nepříjemně dotknou ohně, o kterých jsme už hovořili, kolem 20. března může výrazněji zahrozit i voda. Státy a místa, která se letos potýkala s ohněm se překvapivě mohou dočkat velkých povodní. Duben, konec května a konec června se mohou vrýt do naší paměti nepříjemnými větry.

Hrozit budou v příštím roce opět plísně, hospodyňkám se určitě nebude líbit bělavý povrch jejich kompotů a zavařenin. Horší ale bude hnisání, které bude doprovázet hojení daleko častěji, než jsme zvyklí. Bujet ovšem bude cokoli, tedy i bakterie a viry. Červen a červenec budou jako stvořené pro jejich rozmach, říjen poskytne ideální podmínky pro nakažení. Včasná opatření určitě nejsou vyhozenou investicí. Epidemie se mohou podobně jako v letošním roce týkat nejrůznějších nemocí, často takových, které bychom z epidemiologického rozšíření vůbec nepodezírali.

Zdraví

Pro nemocné nebude ani vláda Ohnivého Vepře rokem zrovna lahůdkovým. U nich bude v plné míře platit: „hop a nebo trop!“, projevy jejich světa budou doopravdy černé či bílé. Výrazně se stejně jako v roce Psa zhorší migrény, kolísavý krevní tlak bude mít tendenci mimořádně stoupat. Složitá situace může přinést i nežádoucí projevy na kůži, akné, ekzémy, špatně se hojící rány, nekrózy, proleženiny. Velké nebezpečí pro nás mohou znamenat cévní mozkové příhody. A pozor, vůbec se nemusí týkat tlustý a nezdravě žijících jedinců!

Zajímavě na tom budou psychicky nemocní, u některých se může choroba zhoršit, u jiných lze očekávat zlepšení a možná až uzdravení. Velkým problémem se ale může stát znejistění. A to nás všech, nejen těch, kteří mají s psychikou nějaké problémy. Budeme tlačeni k aktivitě a najednou můžeme zjistit, že nevíme, kdo jsme, co jsme a kam vůbec jdeme. Bude to o to horší, že nás toto zjištění začne pálit zcela určitě v nejnevhodnějším okamžiku, nejspíš právě uprostřed cesty. Váhavost a nerozhodnost nebo nepříliš jasné rozeznávání co je dobré a špatné nepřispějí k pohodě a mohou doslova podkopat naše zdraví. A zdravotní dopady budou hlavně na tlusté střevo a konečník i na plíce. Jejich problémy často nesouvisejí se špatnými návyky, ale právě s neschopností říct: „ne, to se mi nelíbí, tudy cesta nepovede.“ Nedokážeme-li se zvládnout, hrozí nám opravdové ztroskotání.

Velké starosti nám nastanou s pubertálními dětmi a také s lidmi v přechodu, může docházet k mimořádně velkým výkyvům v chování, ke zdravotním propadům, k depresím, i možným sebevraždám. Psychické propady se mohou projevit v oblasti trávení, daleko více hrozí mentální anorexie nebo bulimie.

K extrémnímu kolísání může dojít i u hormonálních problémů, předchozí odstavec je jedním z možných příkladů.

Také na trávicí trakt si budeme muset dát pozor. Žaludek bude postihován naší nervozitou tak, že může dojít nejenom k žaludeční neuróze, ale i k rozvoji žaludečních vředů. Stejně tak i střeva, záněty se mohou dotknout jak slepého, tak i tenkého a tlustého střeva – rozhodně bychom měli příští rok dbát o malinko víc než jindy na stravu a vůbec na správnou životosprávu. Na životosprávu nejen fyzickou ale hlavně psychickou bychom měli dbát i proto, že se bude zvyšovat riziko metastázování nádorů a prevence je vždy lepší, než následné terapie.

Stále dokola opakujeme – chraňte si kosti. Všechno, co můžeme udělat pro to, aby naše kosti méně úpěly pod nadvládou kostižroutských energií bude jen střípkem potřebnosti našich kostí. Kosti navíc nesrůstají, veškerá traumatická poranění jsou v rocích 2006 a 2007 nesmírně závažná. Rozhodně bychom neměli podcenit ani banální zlomeninu, my vždy doplňujeme kosti přípravky, které usnadní jejich hojení. Zátěž na kosti se výrazně zvýšila v září roku 2005 a sníží se až v čevnu 2008! Představte si škody, které za tak dlouhou dobu může napáchat!

Co je ale zcela nejdůležitější a platí pro všechny bez výjimky – oba ohnivé rokyrok minulý i letošní, jsou velmi vyčerpávající. Rok Vepře nám navíc nabídne cestu, po které by byl hřích nejít. Jenže nás to bude stát hodně sil, velmi pravděpodobně mnohem víc, než máme k dispozici. Doba bude pro nás o to složitější, že jsme ovlivňováni stejně jako v roce Psa hexagramem Očekávání, který nám vkládá do duše naději a vyzývá nás k překročení veliké řeky. A hexagramem Sblížení, který obsahuje všechny atributy nebes, jejich bezvýhradnou podporu. Pro nás to znamená dobu, která nás bude hnát do aktivity, předloží nám zajímavé projekty, zahrne nás vším možným – jen ne energií k životu. Je tedy na nás, abychom opravdu uvážlivě zacházeli se svými silami, maximálně mysleli na regeneraci a předcházení všeho, co nás může v tuto dobu zaskočit. Rok 2006 nám přinesl velké vyčerpání z tvoření a z radosti, opřít jsme se naopak mohli o naše tradice a předky. V roce Vepře bude situace složitější. Založen bude na čistých, pravdivých vztazích. Otázkou je, zda máme kolem sebe vůbec takové vztahy, které bychom mohli takto označit. O které bychom se mohli doopravdy opřít. Zkomplikovat celý rok nám může zbytečné mudrování

Pro jistotu si zapamatujme dvě zázračná slovíčka, doslova klíče ke zdraví roku 2007 a těmi jsou PREVENCE a REGENERACE.

Velmi příznivý by mohl být rok Ohnivého vepře pro páry, které chtějí mít děti, ale u obou partnerů se vyskytují problémy. Silný oheň podpoří schopnost ženy otěhotnět, zatímco vodní Vepř zkvalitní schopnost muže oplodnit partnerku. Podmínkou je ale samozřejmě dobrý stav našeho organizmu.

Nepotěší nás ale nejen snadné metastázování stávajících zhoubných nádorů, ale i jejich nárůst, který v roce 2007 bude pravděpodobně větší, než v jiných letech.

Co s tím?

Co tedy můžeme udělat nejen pro přežití, ale právě pro maximální využití energie, která svou účinností může evokovat představu jaderného výbuchu? Přesně to, co jsme doporučovali už v předpovědi na rok Ohnivého psa. Prostě tu energii usměrněme. V jaderném reaktoru neublíží, naopak. Stane se naším pomocníkem a ještě dlouhou dobu budeme moci čerpat z jejího dobrodiní. A usměrnit ji není nemožné. Mimořádně nám pomůže voda.

Pokusme se podívat na atributy „vody“ posledního z pěti čínských prvků. Čas nám přináší „vodu“ v noci nebo v zimě. Do života člověka vnáší „vodu“ pitný režim a vhodná skladba minerálů, zapomenout nesmíme ani na oplachování, mytí, sprchování či koupání. Plavání je určitě letos nejužitečnější sport. Vztahy člověka z oblasti „vody“ jsou vztahy původní, mohli bychom je nazvat lidskost sama, lidskost v té nejzákladnější podstatě. Žádná vyumělkovanost, vychytralost či spekulace v ní nemá co pohledávat. A prostor určitě dokážeme zodpovědět sami. Ať už vodu v podobě akvárií a fontánek nebo třeba jen vázy či misky s vodou a kamínky či s větvičkou. A samozřejmě i řeky, jezera a moře.

Stále opakujeme, jak složitý a náročný rok máme před sebou, kolik práce a úsilí nás bude stát. My pro naše klienty hledáme cesty, které by jim náročnost této zvláštní doby zjednodušili a umožnily jim zvládnout všechny úkoly, před které budou postaveni.

Představíme vám proto několik pomocníků, kteří jsou připraveni nás podpořit na cestě za zdravím a energií. Každá naše rada bude souviset s vodou. Na podzim se na našem trhu objevila sprchovací hlavice VitAroma, která pro nás může mít nečekaný přínos. Aby naše kůže zářila zdravím potřebuje vodu, ale nedokáže si ji vzít z tekoucího zdroje. Jedinou přijatelnou variantou je mlžení. Hebká pleť je příslovečná pro Angličanky, zodpovědné jsou za ni právě časté mlhy a jemné mžení. Sprcha VitAroma dokáže to samé. Drobounké trojúhelníkové otvory způsobují mlžení vody, jejíž nepatrné částečky je schopná naše pokožka absorbovat. Denní sprchování pomocí sprchovací hlavice VitAroma je mimořádně vhodné pro všechny, jejichž pleť je více namáhána nebo stárne. Zaměstnanci v prašných provozech, lidé vystaveni stálým stresům nebo povětrnostním vlivům, ekzematici, lidé vyčerpaní, nemocní – ti všichni pociťují daleko rychlejší stárnutí pleti. Na povrchu si všímáme toho, co nám ale může uniknout uvnitř. A když se to projeví, bývá často pozdě, problém už nazveme nemocí. Zavodněním pleti totiž pro organizmus práce nekončí. Životodárná voda se postupně začne dostávat do nejvzdálenějších útrob. Pamatujete, co se stane s Jiříkem, když ho princezna polije živou vodou? Omládne. A totéž se stane nám. Mlžení, které prostoupí pokožkou do našeho těla začne působit na náš organizmus stejně, jako zálivka na zvadlou rostlinu. Potřebnost vody v organizmu je tak veliká, že pro tyto dva roky pokládáme za nezbytné doplňovat ji i vnitřně pomocí dalších produktů, jmenovitě gelem z rostliny Aloe Vera, nazývané „živá voda“. (Přírodní téměř 100% gel, šťávy jsou cca 3% ředění gelu). Vodní mlžení sprchy VitAroma se propojí s vnitřním účinkem gelu Aloe Very, který můžeme ještě zvýšit krémy Aloe Very od stejné firmy. Dosáhneme tak úžasného efektu. Mlha za mnou, mlha přede mnou, stejně jako v pohádce se ocitneme tam, kde chceme. Živá voda ovládne žhavý spalující oheň, usměrní jej a jeho energii využije tam, kde ji právě potřebujeme. Mlžení dosáhneme i rozprašovačem na květiny. Pokud dáváme přednost koupeli, našim společníkem by se měla stát sůl (mořská nebo stejně účinná a levnější sůl Biotermal ze slovenské Podhájské) Zavodnění organizmu bude zlepšovat migrény, kolísavý krevní tlak i nežádoucí projevy na kůži, akné, ekzémy, špatně se hojící rány, nekrózy, proleženiny.

Naši pozornost si vynutí kosti. Velmi dobré dlouhodobé účinky sledujeme u gelu Aloe Vera Freedom. Při traumatických poraněních se mimořádně dobře osvědčila kombinace Kingkong – Renol – Skeletin, nebo Kingkong a Aloe Vera Freedom.

Co je ale zcela nejdůležitější a platí pro všechny bez výjimky, stále opakujeme, že oba ohnivé roky jsou velmi vyčerpávající. Proti únavě máme dobré zkušenosti s Fytominerálem, který kapeme do nápoje po jídle a dodáváme tak potřebné minerály v koloidním stavu. Čínská medicína doporučuje doplňovat energii organizmu hlavně metodou, nazývanou Chronoterapie, terapie časem nebo v čase. Využívá se v ní napojení na energie Univerza, podobně jako v létě opalováním získáváme pro tělo cenné a nezbytné látky. Podpora základní energie těla se provádí v měsících leden, duben, červenec a říjen. Používáme pro ni speciální bylinné směsi přímo z Číny, ale lze je nahradit Gynexem.

Velmi příznivý by mohl být rok Ohnivého vepře pro páry, které chtějí mít děti, ale u obou partnerů se vyskytují problémy. Silný oheň podpoří schopnost ženy otěhotnět, zatímco vodní Vepř zkvalitní schopnost muže oplodnit partnerku. Podmínkou je ale samozřejmě dobrý stav našeho organizmu (správná životospráva, zavodnění organizmu – Aloe Vera, Renol).

Velice důležité bude zvládnout sám sebe. Budeme mít tendenci k nervóznímu a úzkostlivému přijímání svého okolí, obsedantní úvahy nám mohou život ještě více znepříjemnit. Vystřelující a komíhající se plameny v nás nám může pomoci zvládnout plamen opravdový. Posezení u krbu nebo alespoň u svíčky nám určitě udělá líp, než tuba prášků. S tím posezením to ale nesmíme přehánět, protože ohnivost roku nás bude nutit k pohybu a ten nám určitě špatně neudělá. Když navíc bude na zdravém vzduchu a na sněhu či ve vodě, z nervozity zbude jen radost a pocit štěstí, napětí se jakoby mávnutím zázračného proutku promění v naplnění. Pokud budeme mít problémy s psychikou, jmenovali jsme hlavně znejistění, na zpevnění osobnosti se nám velmi dobře se osvědčily česnekové kapičky. Dostane-li se ale naše nálada na úroveň depresí, pak je velmi důležité ji co nejrychleji proteplit koncentrátem Korolen. Korolen nebo Gynex můžeme použít i při hormonálních zvratech.

Naše životospráva by prostě měla být opravdu „správná“. Dostatek pohybu duševního i tělesného, pravidelný životní režim, strava mírně dietní – nejvíc v červnu, červenci a říjnu (takže pozor na léto, hlavně kolem 10.července! a alkohol či masa grilovaná na ohni!) a určitě pití. Opakujeme jako kolovrátek – pitný režim a jeho dodržování bude v příštím roce naší vstupenkou do pohody stejně jako sprchování a koupání. U chyb trávicího traktu musíme jmenovat na prvním místě právě životosprávu – jak fyzickou tak i psychickou. Říkali jsme si, že letošní rok je rokem vztahů a velmi často se budou poruchy ve vztazích projevovat právě poruchami trávicího traktu. Z pohledu TCM patří vztahy do oblasti prvku Země, pomůže nám proto s harmonizací Gynex.

K tomu ještě musíme přidat čistotu, ta je pro nás určitě samozřejmá, ale v roce Vepře by měla být daleko sledovanější, než kdykoli jindy už proto, že budou bujet nejen plísně a hnisání, ale také přenosné nakažlivé choroby – a po nich určitě netoužíme. Obrannou energii těla významně podporuje koncentrát Vironal, při napadení organizmu se doplňuje Grepofitem.

K náročnosti roku v nervové oblasti lze dodat jen to, co všichni známe. Vyhoďte televizi, např.reklamy i zprávy se v roce Ohnivého Vepře zblázní najisto, zapněte rozhlas se starou dobrou Vltavou či ČR 2, oddejte se vyprávění a pořiďte si novou legitimaci do knihovny. Nedocenitelným dárkem budou permanentky na plavecké stadiony, časté koupele a sprchování nás uchrání nejen od zvýšené únavy, ale také od napjatosti, bušení srdce a podobných příznaků nervozity. A nemusí to být jen koupele, při nervozitě či únavě si nechte chvíli stékat vodu po rukou, pomůže i opláchnutí obličeje.

Shrneme-li si to nejdůležitější, pojedeme celý rok s pedálem plynu sešlápnutým až k podlaze. Stihneme tolik, jako jindy za několik let, ale vyždímá to z nás veškeré síly a pokud nebudeme schopni adekvátně regenerovat, můžeme se dočkat dost zásadních zdravotních problémů. Pokud nenaplníme dvě zázračná slovíčka, klíče k využití roku 2007 a těmi jsou, jak jinak, slova PREVENCE a REGENERACE.

V sázce je hodně, rok Ohnivého Vepře nám otevírá cestu. Vydejme se na ni plni sil. Velmi rychle se nám investice do naší životní energie zúročí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *